Pčele kao dobar put do razumijevanja Alzheimerove bolesti


(Foto: N. K.)
Sposobnost pčela da nauče i formiraju svoja sjećanja je opisana i istražena već dugi niz godina (Menzel, 2012.). Kad se pčele hrane one traže prije svega "dobre" izvore hrane i pamte njihove osobine, kao što su boje, oblici i mirisi (Menzel, 2012.). 
Pčele ukazuju na prisutnost cvijeta koji je izvor hrane (Chittka et al., 1999.) i upamte osobine izvora te hrane. S druge strane, to je također bitno za pčele, moraju biti u mogućnosti iznova procijeniti da li je izvor "presušio" i ne pruža kvalitetnu hranu (Greggers i Menzel, 1993.). Dakle, zaborav i ponovno učenje su u njihovu životu jednako važni. 
Okruženja pčela su promjenjiva, npr. s obzirom na malo drugačiji miris dva cvijeta iste vrste. Njihova je sposobnost da generaliziraju podražaje koji pripadaju istoj kategoriji (npr. vrsti cvijeta) to je jednako važno kao i sposobnost razlikovanja različitih podražaja (Shepard, 1987 , Cheng, 2000.). Ti različiti aspekti i zahtjevi pčele ubrajaju u idealnu matricu za proučavanje.
Alice R Jensen (Science Writer, Frontierin.org) sa timom je naučnika proučavao molekularni mehanizam koji reguliše specifičnosti pamćenja tokom godina te na koji tačno način memorija pčela može pomoći kod rješavanja zagonetke degenerativnih bolesti mozga.
- Pčele imaju nevjerojatnu sposobnost učenja i pamćenja. One mogu brojati do četiri, orijentirati se pomoću orijentira i upamćene sredine. Također činjenica kako su društveni kukci koji su skloni komunikaciji, učenju i podučavanju svrstava ih u najuspješnije kukce po tom pitanju. Pčele će se sjetiti svega što su vidjele kako bi pronašle izvor hrane, upamte koliko je taj izvor bio izdašan ali i kako se vratiti u košnicu - kazao je Jensen 
Kao takve, pčela tvore složena sjećanja kroz procese nalik onima koja se dešavaju u ljudskom mozgu. No, pčelinji mozak je jednostavniji, one su svejedno idealne kao model istraživanja različitih procesa koji se dešavaju kad treba nešto naučiti i upamtiti.

Primjedbe